Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

 

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju.

Na taj način pridonosimo potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode.

U našoj su školi učenici,  uz profesoricu prehrane prof. Sanju Brkić i vjeroučiteljicu prof. Katiju Lončar sudjelovali u pripremi  i doniranju peciva. Zbog izrazitog osobnog angažmana učenika odlučili smo da sami odlučuju o prikupljenim sredstvima. Nastojali smo učenike učiniti socijalno osjetljivima na egzistencijalna pitanja ljudi među kojima živimo te su  od ponuđenih ustanova u potrebi najveći senzibilitet pokazali prema mladima, svojim vršnjacima, koji završetkom srednjoškolskog obrazovanja ostaju bez krova nad glavom. Točnije prikupljena sredstva smo donirali Caritasovoj kući za mlade  “Da život imaju” na čemu su nam bili iznimno zahvalni.