Ferata Kozjak – OTKAZANO

 Objavljeno 29.4.2015 u 11:07
Ostalo

 Izlet na Kozjak – “via ferrata”

02.05.2015. (subota)

08:15h okupljanje na autobusnoj stanici Sukoišan

08:30h polazak prema Kaštel Kambelovcu prigradskim autobusom na liniji br. 37

09:00h dolazak u Kaštel Kambelovac (20 m) i početak uspona do planinarske kuće „Pod Koludrom“

10:15h dolazak do pl. kuće „Pod Koludrom“ (325 m), odmor

 

Pl. kuća „Pod Koludrom“ nalazi se na 325 m nadmorske visine na Kozjaku poviše Kaštel Kambelovca. Sastoji se od dvije prostorije: spavaonice i kuhinje. Spavaonica ima 8 ležajeva. Kuhinja je potpuno opremljena sa grijanjem na drva. U sklopu objekta nalazi se kamin zatvorenog tipa, a do doma ima još jedan otvoreni kamin. U blizini se nalazi i teren za boćanje, a svuda oko doma postavljene su klupe i stolovi. Objektom upravlja HPD Ante Bedalov iz Kaštel Kambelovca.

11:00h nastavak uspona do pod stijenu Koludra

11:35h ulazak u „ferratu“ (osigurani planinarski put)

 

Via ferrata je talijanski izraz za osigurane planinarske putove, koji se pod imenom “ferata” udomaćio i u našem planinarskom žargonu. Ona najjednostavnije rečeno predstavlja osiguranje i pomoć planinaru za sigurno napredovanje naizgled nepremostivim preprekama u planinama. Sastoje se najčešće od metalnih nožišta i klinova pričvršćenih za stijenu, čelične sajle za osiguranje koja se pruža uzduž puta, ljestvi i mostova. Ovu je feratu na Kozjaku osmislio i postavio član HPD „Ante Bedalov“ Nikola Jelinić.

12:30h izlazak na rub stijene Koludra i spust do planinarskog skloništa „Orlovo gnijezdo“

12:45h dolazak na planinarsko sklonište „Orlovo gnijezdo“ (598 m), odmor  

 

Planinarsko sklonište Orlovo gnijezdo (598 m) simpatična je kućica uzidana na rubu stijene Koludra, neposredno iznad okomice visoke oko 150 m. Ima otvoreno ognjište, stol i klupe te se u njega može smjestiti 10 ljudi. Sklonište su sazidali i uredili planinari Ivo i Ivan Tadin iz Kaštel Kambelovca. S ruba stijene pruža se nezaboravan vidik prema Kaštelima i Splitu.

13:30h polazak prema planinarskoj kući „Pod Koludrom“

14:00h dolazak pred planinarsku kuću „Pod Koludrom“

14:30h silazak prema Kaštel Kambelovcu

15:15h dolazak u Kaštel Kambelovac

15:30h polazak autobusom prema Splitu

16:00h dolazak u Split

 

Prijevoz: prigradskim autobusom na liniji br. 37 (Split – Trogir)

Prehrana: u vlastitom aranžmanu – iz ruksaka

Oprema: izletnička – prilagođena vremenskim prilikama, terenska hrana i piće, planinarska iskaznica, mobitel, čeona lampa itd. Tehničku opremu (kaciga, pojas…) osigurava HPD „Mosor“

Težina: K2 – T3

Glavni vodič: Denis Vranješ

 

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Vodič zadržava pravo promjene rute i satnice ovisno o okolnostima.

 

Kondicijska zahtjevnost:K1 – lagano (visinska razlika manja od 500 m)K2 – srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)K3 – teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)

K4 – vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

Tehnička zahtjevnost :T1 – nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)T2 – srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)T3 – zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala – via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)

T4 – vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova)