Međužupanijsko natjecanje u debati

 Objavljeno 11.4.2017 u 07:23
Ostalo

Naša škola je 11. i 12. ožujka 2017.god. po prvi puta bila domaćin međužupanijskog natjecanja u debati koje je organizirano za učenike srednjih škola iz Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske te Zadarske županije.

Kao oblik intelektualnog natjecanja, debata se sastoji u debatiranju  afirmacijske i negacijske skupine, iznošenju zajedničkih stavova  kako bi se problem sagledao iz više kuteva  s ciljem da se odbace predrasude,  pronađu  kvalitetni argumenti za osporavanje ili prihvaćanje teza zahvaljujući argumentiranom, kritičkom mišljenju  te retoričkoj sposobnosti učenika. Učenici su na natjecanju sudjelovali s pripremeljenom tezom: ”Ovaj dom smatra da bi o promjenama  poreza trebali odlučivati građani putem referenduma!”, (WS format, debatirajući za i protiv), te dvjema ad hoc tezama  koje su objavljene 45 minuta prije početka debate.

Pod vodstvom prof. Dijane Ledić Begonja našu školu predstavljalo je troje učenika trećih razreda: Fabijan Božajić, Anastazija Antonija Drongovskij i Dora Sesartić. Učenici su na najbolji način prezentirali našu školu i grupu u kojoj su se natjecali, iskoristivši retoričke vještine kroz kritičke stavove o društvenim, političkim i etičkim problemima, potaknuti timskim i interaktivnim učenjem stavljajući se u poziciju aktivnog sudionika ovog natjecanja.

Čestitamo svim učenicima i mentorima!

Dijana Ledić Begonja, prof.