Pobijedili smo!

   

POBIJEDILI SMO!!!

Ante Kuvačić je najbolji mladi prevoditelj u Hrvatskoj!
 

Europska komisija objavila je 2. veljače 2018. imena pobjednika godišnjeg natjecanja u prevođenju Juvenes Translatores na kojem smo sudjelovali 23.11.2017. Podsjećamo, na natjecanju je pod mentorstvom prof. Renate Mihaljević sudjelovalo pet sedamnaestogodišnjaka, učenika trećih razreda: D. Bogić, T. Golub, A. Kuvačić, I. Poparić i P. Todorić.

Ove godine autor najboljeg prijevoda u Hrvatskoj je Ante Kuvačić iz Prirodoslovne tehničke škole u Splitu, učenik 3.a razreda prirodoslovne gimnazije.
U službenom natjecanju ove godine sudjelovalo je 3348 srednjoškolaca iz cijele Europske unije, a nagrade će dobiti njih ukupno 28, po jedan iz svake države članice. U Hrvatskoj se natjecalo ukupno 50 učenika iz 11 škola. Svih 28 pobjednika bit će pozvano u Bruxelles 10. travnja kako bi im povjerenik gospodin Günther H. Oettinger uručio nagrade i diplome.

Ovogodišnji pobjednik, naš Ante, prevodio je s engleskog na hrvatski jezik. O svom prvom prevoditeljskom iskustvu Ante kaže: „Odlučio sam se okušati jer me zanimalo koliko je težak posao prevoditelja i kako ću se snaći u takvom zadatku. Ovo me natjecanje potaknulo na razmišljanje o budućoj profesiji i općenito o važnosti i ljepoti jezika te posla prevoditelja.“

Kao jednu od svojih ambicija Ante navodi i učenje francuskog jezika, a kao prvi korak u ostvarenju te želje možda će mu poslužiti i nagradno putovanje u Bruxelles na dodjelu nagrada. Prijevod našeg pobjednika može se pročitati ovdje:

https://ec.europa.eu/info/education/skills-and-qualifications/develop-your-skills/language-skills/juvenes-translatores/2017-contest/winning-translations_hr

Ovaj uspjeh popratili su i mediji:  

Čestitamo Anti i prof. Mihaljević i želimo im uzbudljiv put u Bruxelles!