Posjet SASO 2018

 

Učenici 2.F i 3.C razreda u pratnji nastavnica D. Vručinić i M. Ožić su posjetili 22. Međunarodni sajam SASO 2018 u Spaladium Areni.  Na sajmu je sudjelovao niz obrtnika, srednjih i malih poduzetnika te proizvođača novih inovativnih tehnologija s velikim brojem izlagača  iz 8 zemalja.

Našu pažnju na ovome sajmu privukle su tvrtka Tehnix, jedna od vodećih za projektiranje i proizvodnju opreme za ekologiju u Hrvatskoj,tvrtka Gradatin koja u svom asortimanu nudi sve potrebno za  zbrinjavanje kućnog i industrijskog otpada, biootpada, papira, plastike i drugog,izlagači s inovativnim ekološkim tehnologijama i proizvodima iz Mađarske. U grupnom izlaganju nekoliko je tvrtki predstavilo inovativno recikliranje starog betona u građevinskoj industriji; recikliranje plastičnog otpada u razne granulate, proizvodnju grijalica na bioplin, te tvrtku koja proizvodi sonde za uzorkovanje i analizu otpadnih voda.

U ovom bloku izlagača ekološke temetike našla se i splitska ”Čistoća” s velikim izborom spremnika i kanti za otpad kojeg ćemo u školi odvajati u sklopu projekta ”Eko škola” .

Kako smo u posjetu vodili prehrambene tehničare, veoma nas je obradovao cijeli niz izlagača prehrambenih proizvoda malih proizvođača iz svih krajeva Lijepe naše.

Pomalo neočekivano smo na samom kraju obilaska sajma ugledali i štand Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo RH gdje smo mogli naći informacije o tome što je patent, a što žig, što je krivotvorina, a što autorsko pravo.

Sinergijski pozitivni učinak svih ovih izlagača najviše se očituje u njihovom poduzetničkom duhu. Pored niza malih poduzetnika koje smo vidjeli (od OPG domaćinstava do tvrtki za napredna softverska rješenja) uvjerljivo su nas ostavili bez daha studenti FESBa i njihov trkaći bolid. Kako su se sami predstavili ”FESB Racing je zajednica studenata Sveučilišta u Splitu koja dizajnira, projektira i izrađuje trkaće bolide i motocikle u okviru prestižnih međunarodnih studentskih natjecanja Formula Student i MotoStudent. Od osnutka 2010. godine, tim kroz svoj rad daje doprinos popularizaciji tehničkih znanosti među mladima te predstavlja osnovu razvoja auto-moto industrije u Hrvatskoj.”  Ovi studenti upravo postižu ono što mi želimo i učenicima naše škole: da budu dio zajednice mladih ljudi koji su posvećeni obogaćivanju znanja kroz timski rad, praktični rad u struci i samostalno usavršavanje!

Čestitamo  FESBovcima!